Pastorijhoeve

Beschrijving

"Pastorijhoeve", zie nabijgelegen pastorie aan het Hofeinde, circa 1877 door het Armenbestuur op een oudere site gebouwd, vanaf 1912 pachthoeve van de familie Caron (zie geel en bruin schilderwerk).

Bestaande uit woonstalhuis uit het tweede of derde kwart van de 19de eeuw, recente vrijstaande langsschuur van vier traveeën aan noordoostelijke zijde (nok loodrecht op het woonstalhuis; voormalige lemen schuur platgebrand in september 1944) en vernieuwd schob aan zuidzijde (nok parallel aan het woonstalhuis).

Verankerd bakstenen woonstalhuis van zeven traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Voorgevel met baksteenfries en houten kroonlijst, zijpuntgevel met vlechtingen, erfzijde met latere afhang (vroeger bakhuis). Woongedeelte met dubbelhuisopstand; beluikte rechthoekige muuropeningen onder strekse boog met houten lateien en origineel houtwerk; opkamer achteraan naast de stal, zie opkamer- en betralied keldervenster. Bewaarde brede haard en bedstee tussen woonhuis en stal. Rechthoekige stalpoort onder houten latei, ingekast luik in zijgevel, voorts betonnen stalvensters.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Merksplas, schetsen 1877/7.

Auteurs: Plomteux, Greet