Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4695

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de schoenmaker Leopold Anthonis, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1885. Anthonis had in 1881 door Dieltiëns al een burgerhuis laten optrekken in de Lange Leemstraat.

Het winkelhuis Antonis behoort tot de vroege privé-realisaties van Ernest Dieltiëns, die in deze periode het Meisjesweeshuis in de Albert Grisarstraat en het Zuiderpershuis aan de Waalsekaai tot stand bracht, monumentale openbare gebouwen in opdracht van de stad Antwerpen. Van de late jaren 1880 tot begin jaren 1900 drukte de architect zijn stempel op de ontwikkeling van de wijk Zurenborg, met een groot aantal groepsbebouwingen in sobere neoclassicistische of exuberante neo-Vlaamserenaissance-stijl. Het meest beeldbepalende van deze woningensembles, die voor het merendeel ontstonden in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen, is de eenheidsbebouwing op de rotonde van de Cogels-Osylei. Omstreeks 1900 ontwierp Dieltiëns ook het neobarokke handelspand op de hoek van Leysstraat en Kipdorpvest, pendant van het Grand Hôtel Métropole.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal, gemarkeerd door de nog bewaarde, breed geprofileerde en op hoekconsoles gekorniste puilijst. Gevat tussen kolossale pilasters, is de bovenbouw opgebouwd uit gestapelde, rechthoekige tweelichten, verenigd onder entablementen met een waterlijst op voluutconsoles. Een klassiek hoofdgestel met vernieuwde kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde winkelpui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1885#1402.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/280954 (geraadpleegd op ).


Winkelhuis ()

Breedhuis van één travee en drie bouwlagen onder zadeldak, waarvoor bouwtoelating van 1885 naar ontwerp van Ernest Dieltiëns. Bepleisterde lijstgevel met markerende en gekorniste puilijst op gesculpteerde platte consoles (huidige houten winkelpui van recentere datum). Bovenbouw geordonneerd door kolossale hoekpilasters. Rechthoekige tweelichtsvensters onder vooruitspringende waterlijst op consoles. Recente dakgoot .

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1885, Modern Archief 20.220, dossier 1402.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4695 (geraadpleegd op ).