erfgoedobject

Huis De Ram

bouwkundig element
ID
46954
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46954

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Ram
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Zogenaamd De Ram, volgens de gevelsteen in de rechter zijgevel opgetrokken door Eduard de Ram en zijn echtgenote Isabella de Vries; eerstesteenlegging in 1871; in 1872 ingetekend op het kadaster. Volgens de huidige eigenares opgetrokken als jachthuis voor de familie de Vries, zie Kasteelstraat nummer 4, met de huidige achtergevel als voorgevel.

Neotraditionele trapgevel (zes treden + top) opgetrokken uit baksteen met verwerking van gesinterde baksteen voor de vele verdiepte muurbanden in zij- en achtergevels; drie à twee traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien). Gevarieerde, deels gewijzigde muuropeningen, blind in de zijgevel. Centraal schild met ram in reliëf. Achteraan uitspringende, torenvormige trapkast met tuitgeveltje. Het aangrenzende, heden verbouwde nummer 8 omvatte oorspronkelijk de paardenstallen.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Grobbendonk, schetsen 1872/2.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis De Ram [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46954 (Geraadpleegd op 13-05-2021)