Classicistische pastorie Sint-Lambertusparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Grobbendonk
Deelgemeente Grobbendonk
Straat Boudewijnstraat
Locatie Boudewijnstraat 2, Grobbendonk (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Grobbendonk (adrescontroles: 07-11-2006 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Grobbendonk (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Classicistische pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Classicistische pastorie

Deze bescherming is geldig sinds 05-01-1973.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Classicistische pastorie, van 1779-1780, naar ontwerp van deken Fr. Verheyen; haaks ingeplante bijgebouwen geven het ensemble een U-vormige plattegrond; later ommuurde voortuin met ijzeren toegangspoort tussen bakstenen pijlers. Grote tuin achteraan. Sedert 1976 onder meer in gebruik als archeologisch museum met bodemvondsten betreffende de vroegste culturen uit Grobbendonk en de Zuiderkempen.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien). Opgetrokken uit baksteen, op rechthoekige plattegrond met symmetrisch opgebouwde voorgevel. Middenrisaliet onder bekronend driehoekig fronton met oculus; deur in arduinen schouderboogomlijsting. Beluikte, rechthoekige vensters in arduinen omlijstingen met merktekens verwijzend naar steenkapper R. Derideau (tweede helft 18de eeuw). Aflijnende, witbepleisterde daklijst. Gelijkaardige, doch vereenvoudigde achtergevel met centrale dakkapel in plaats van een fronton.

Bewaarde 18de-eeuwse plattegrond met klassieke binnenindeling: rechthoekige ruimten aan weerszijden van een centrale hal: links vooraan de spreekkamer, achteraan de grote zaal; rechts bevond zich de keuken, een klein kamertje en de eetkamer of zitplaats. Enkele kamers hebben nog eenvoudige 18de-eeuwse stucprofielen en een sobere, marmeren schouw. In de hal bevindt zich een maquette van de vroegere kerk die verwoest werd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  • GOETSCHALCKX P.J., De geschiedenis van Grobbendonk, Genootschap voor geschiedenis en volkskunde,Antwerpen, 1994, deel III, p. 171-180.
  • S.N., Toeristische gids, Uitgave gemeentebestuur Grobbendonk, 1996, p. 11.
  • VAN BELLE J.L., Dictionnaire des signes lapidaires. Belgique et Nord de la France, s.l., 1984, p. 202-203.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Boudewijnstraat

Boudewijnstraat (Grobbendonk)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.