Eisterleehoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eisterleehoeve

Beschrijving

Hoeve, in kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw, zie ligging op de Ferrariskaart van 1771-1777. Hoeve met losstaande bestanddelen, geschikt rondom een aarden erf: woning (nok loodrecht op de straat) ten westen, stal (nok parallel aan de straat) ten noorden en schuur (nok parallel aan de straat) ten noordoosten.

Woning: verankerde bakstenen lijstgevel met uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, mogelijk als resultaat van de verstening van een ouder pand. Zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) met klimmend dakvenster. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken in omlijsting van gesinterde baksteen; bewaard houtwerk. Veelal gewijzigde muuropeningen in deels vernieuwde zij- en achtergevels. Vrij gaaf bewaard interieur: opkamer met geleemde binnenwanden in de zuidwesthoek, kelder met troggewelf, woonkamer met haard en balkenrooster, moos.

Grotendeels aangepaste, haakse stal met gelijkaardig uitzicht. Driebeukige, bakstenen langsschuur van vier traveeën onder schilddak.