erfgoedobject

Goorkasteel

bouwkundig element
ID
46968
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46968

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goorkasteel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kasteel, gelegen in een natuurrijke omgeving met oude beuken en kastanjebomen. Wordt ook "Den Huger" genoemd naar de eerste eigenaar en bouwer Frans Huger, een rijke Antwerpse scheepsreder, die het kasteel oprichtte in 1878. Vooreerst werd in 1872 de hoeve gebouwd, ten noorden van het huidige kasteel. Het jaar nadien werd het park (19 hectare) aangelegd met een grote vijver en de omgrachting; in 1897 uitgebreid met 8 hectare. Het park, heden 32 hectare groot, bestond oorspronkelijk uit beukendreven in stervorm die naar het kasteel leidden en is heden een arboretum met een vijver van 2,5 hectare.

De bouw van het kasteel werd aangevat in 1878 naar ontwerp van de broers Ernest en Eugène Dieltiëns. Grotendeels herbouwd en aangepast neotraditioneel complex, door brand geteisterd in 1999. Bezoek werd niet toegestaan.

  • GOETSCHALCKX P.J., De geschiedenis van Grobbendonk, Genootschap voor geschiedenis en volkskunde, Antwerpen, 1994, deel II, p. 107-108.
  • S.N., Toeristische gids, Uitgave gemeentebestuur Grobbendonk, 1996, p. 6.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Goorkasteel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46968 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.