Afspanning De Leeuw

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Grobbendonk
Deelgemeente Grobbendonk
Straat Hofeinde
Locatie Hofeinde 14, Grobbendonk (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Grobbendonk (adrescontroles: 07-11-2006 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Grobbendonk (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Afspanning De Leeuw

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Afspanning De Leeuw

Deze bescherming is geldig sinds 13-04-2004.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Tot begin 20ste eeuw bekende halte en wisselplaats voor de paarden van de postdiligence. Oudste vermelding vermoedelijk van 1305. Centraal aarden erf met woonstalhuis ten noorden en parallelle schuur ten zuiden. Woonstalhuis met lager stalgedeelte van vier traveeën en aansluitende woning van zeven traveeën en twee bouwlagen, respectievelijk onder links afgewolfd zadeldak en schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen, ter vervanging van het vroegere riet); huidig uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw (?).

Verankerde bakstenen lijstgevel met rechthoekige, ten dele beluikte vensters op arduinen onderdorpels onder houten latei; dito deur met uitgewerkte houten leeuwenfiguur in de waaier en paardenringen links en rechts; in de 20ste eeuw aangepaste muuropeningen in de stal. Muurvlechtingen in rechter zijgevel. Opkamer in zuidoosthoek. Driebeukige langsschuur van zes traveeën onder schilddak (Vlaamse en mechanische pannen) met uitgespaarde noordwesthoek.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Grobbendonk

Grobbendonk (Grobbendonk)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.