erfgoedobject

Neoclassicistisch winkelhuis met art-nouveaupui

bouwkundig element
ID: 4697   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4697

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis volgens de bouwaanvraag uit 1851 opgetrokken in opdracht van de ‘bimbelotier’ Pierre Van Kaldekerken. Deze liet in 1852 ook het aanpalende hoekpand van Wijngaardbrug en Sint-Katelijnevest tot zijn huidige vorm verbouwen. Uit geen van beide bouwdossiers vallen de ontwerper of aannemer af te leiden. Het stucdecor en de huidige art-nouveaupui werden in 1903 toegevoegd door de architect Frans Stuyck, in opdracht van Henri Van Kaldekerken-Hessels. Het pand leunt aan tegen de noordzijde van de Sint-Carolus Borromeuskerk.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een vereenvoudigde houten winkelpui met middenportaal en privé-inkom, vanaf een plint uit blauwe hardsteen. Het art-nouveau-schrijnwerk met typische roeden is bewaard, de pilasters en het entablement zijn verwijderd. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met individuele lekdrempels. Deze zijn gevat in geriemde omlijstingen, onderling verbonden door casementen. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, vlakke fries en een vernieuwde kroonlijst vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1851#277 en 1903#93.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch winkelhuis met art-nouveaupui [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4697 (Geraadpleegd op 26-01-2020)