Hoeve ter Hulsdonck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve ter Hulsdonck

Beschrijving

Hoeve, in kern vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw, zie volume en sporen van zandsteengebruik evenals de aanduiding op de Ferrariskaart van 1771-1777.

Centraal, aarden erf met vrij sterk aangepast woonstalhuis ten westen en Kempische schuur ten noordoosten. Verhoogd woonstalhuis, zie bouwnaden zijgevel, onder zadeldak (schuin ingeplant ten opzichte van de straat, mechanische pannen); gewijzigde muuropeningen. Bewaarde opkamer in de zuidoostelijke hoek. Tweebeukige langsschuur van vijf traveeën onder schilddak (schuin ingeplant, mechanische pannen). Gebint met pen- en gatverbindingen.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde