Neoclassicistisch winkelhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis op de hoek van Wijngaardbrug en Sint-Katelijnevest, volgens de bouwaanvraag uit 1852 opgetrokken in opdracht van de ‘bimbelotier’ Pierre Van Kaldekerken. Het betrof de verbouwing van een traditioneel pand dat in kern opklimt tot de 17de eeuw. Van Kaldekerken had in 1851 al het aanpalende pand laten bouwen. Uit geen van beide bouwdossiers vallen de ontwerper of aannemer af te leiden. De huidige pui werd in 1903 toegevoegd door de architect Frans Stuyck, in opdracht van Jos. Van Kaldekerken. Het pand leunt aan tegen de sacristie van de Sint-Carolus Borromeuskerk.

Hoekhuis van drie bij drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Sint-Katelijnevest, kunstleien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel is op de eerste verdieping zijde Wijngaardbrug verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Hieruit valt de traditionele kern in bak- en zandsteenbouw af te leiden. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met individuele lekdrempels. Deze zijn later gevat in geriemde omlijstingen met onderdorpels, op de eerste verdieping geaccentueerd door cartouchesleutels. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, vlakke fries en een vernieuwde kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Van de oorspronkelijk klassieke, houten winkelpui met zijportaal, pilasters, entablement, art-nouveau-roeden, zijn enkel de structuur en de plint uit blauwe hardsteen bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1852#128 en 1903#1215.

Auteurs :  Braeken, Jo