erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
46983
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46983

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Ten zuidoosten van de kerk gelegen dorpswoning, uit het derde kwart van de 19de eeuw, in 1860 ingetekend op het kadaster op een voorheen onbebouwd perceel. Vrijstaand dubbelhuisje van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen).

Bakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen onder arduinen latei en rollaag van gesinterde baksteen, vensters beluikt en voorzien van arduinen lekdrempels. Deur in zuidgevel in witgeschilderde entablementomlijsting, bewaarde roedeverdeling in bovenlicht. Typisch zijn de lange muurankers en de bepleisterde, geprofileerde daklijst. Met kunstleien bezette westgevel voorzien van een rondboogvenster. Aangepast interieur.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Bouwel, schetsen 1860/2.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46983 (Geraadpleegd op 06-05-2021)