erfgoedobject

Hoeve De Cramos

bouwkundig element
ID
46986
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46986
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve met oudste vermelding opklimmend tot 1771, zie ook de inplanting op de Ferrariskaart van 1771-1777. Toentertijd was de voorgevel naar het zuiden georiënteerd, de achtergevel lag aan de straatzijde. Bij de verkoop in 1872 is er sprake van "een schone pachthoeve, onlangs nieuw gebouwd". De huidige gebouwen dateren dus vermoedelijk uit deze periode; kadastrale schetsen verwijzen naar het einde van de jaren 1850; de Kempische schuur met wanden in leem- en vakwerkbouw en een langsgerichte dorsvloer werd circa 1948 gesloopt, in dezelfde periode werd een nieuw bakhuisje gebouwd achter het woonhuis.

Schuin ingeplant woonstalhuis met verhoogd, uitspringend stalgedeelte ten zuiden van het met gras begroeide erf; deels vervallen, deels aangepast, haaks bijgebouw van vier traveeën ten westen, op het kadaster ingetekend in 1876, en bakhuisje van circa 1948 ten zuiden van de woning. Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen). Veelal aangepaste, heden overwegend rechthoekige muuropeningen, in de woning (vier traveeën) onder houten latei en rollaag van gesinterde baksteen.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Bouwel, schetsen 1859/3, 1876/1.
  • DRIJBOOMS F., Korte bijdrage tot de geschiedenis van het gehucht Echelpoel: Hoeve "De Cramos" of "Kramos" te Bouwel, in Sandelyntje,1984, II, nummer 2, p. 58-64.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve De Cramos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46986 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.