erfgoedobject

Kapel van de Langenheuvel

bouwkundig element
ID
46998
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46998

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel van de Langenheuvel, modo Onze-Lieve-Vrouwekapel, van 1817, zie inscriptie in het kruis in de voorgevel. Gelegen te midden van een omhaagd perk langs de straat. Opgericht ter vervanging van een grotere kapel die in 1626 wordt vermeld als bidplaats voor lijders aan moeraskoorts en werd gesloopt tijdens de Franse Revolutie. Gerestaureerd in 1967 ter gelegenheid van de 150ste verjaardag.

Eenvoudige bakstenen kapel, rechthoekige plattegrond met vlakke sluiting onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Puntgevel met korfboogdeur onder witstenen kruis met jaartal 1817.

Interieur met bepleisterd tongewelf en rode tegelvloer; beschilderd houten altaar met Mariamonogram en bekronende, gepolychromeerde guirlandes met putti.

  • DRIESEN G., Bouwel. Benadering op het gebied van monumentenzorg, stedebouw en architectuur, Eindverhandeling Architectuur 1978-1979, p. 14.
  • DRIJBOOMS F., De kapel van de Langenheuvel te Bouwel in de XVII-de eeuw, in Mededelingenblad Heemkring Kanton Westerlo, XVIII, 1991, nummer 2, p. 59-62.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel van de Langenheuvel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46998 (Geraadpleegd op )