Pastorie Onze-Lieve-Vrouweparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Grobbendonk
Deelgemeente Bouwel
Straat Rode Haagjes
Locatie Rode Haagjes 4, Grobbendonk (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Grobbendonk (adrescontroles: 07-11-2006 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Grobbendonk (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Pastorie

Deze bescherming is geldig sinds 13-04-2004.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 11-09-1967.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eertijds omgrachte pastorie, van 1780. Omgrachting gedempt op het einde van de jaren 1960. Eerste vermelding van een pastorie in de 16de eeuw; in 1714 vergroot door de aanbouw van "een nieuwe camere". In 1780 gevolgd door de bouw van een nieuwe pastorie.

Vrijstaand breedhuis, ingeplant op een omhaagd terrein. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met, mogelijk latere, dakkapellen. Verankerde bakstenen lijstgevel met licht verhoogde begane grond en rechts onderkelderd gedeelte. Beluikte steekboogvensters in vlakke, zandstenen omlijsting. Dito deur in deels geprofileerde deels geblokte, classicistische omlijsting van zandsteen. Gelijkaardige achtergevel.

Klassieke plattegrond: centrale gang, geflankeerd door ruime kamers met bewaarde 18de-eeuwse deuren en links achteraan bewaard stucwerk.

  • DRIESEN G., Bouwel. Benadering op het gebied van monumentenzorg, stedebouw en architectuur, Eindverhandeling Architectuur 1978-1979, p. 47-48.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bouwel

Bouwel (Grobbendonk)

maakt deel uit van Kerkomgeving

Berdenweg, Dorp, Rode Haagjes, Stationlei (Grobbendonk)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.