Pastorie Onze-Lieve-Vrouweparochie

Beschrijving

Eertijds omgrachte pastorie, van 1780. Omgrachting gedempt op het einde van de jaren 1960. Eerste vermelding van een pastorie in de 16de eeuw; in 1714 vergroot door de aanbouw van "een nieuwe camere". In 1780 gevolgd door de bouw van een nieuwe pastorie.

Vrijstaand breedhuis, ingeplant op een omhaagd terrein. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met, mogelijk latere, dakkapellen. Verankerde bakstenen lijstgevel met licht verhoogde begane grond en rechts onderkelderd gedeelte. Beluikte steekboogvensters in vlakke, zandstenen omlijsting. Dito deur in deels geprofileerde deels geblokte, classicistische omlijsting van zandsteen. Gelijkaardige achtergevel.

Klassieke plattegrond: centrale gang, geflankeerd door ruime kamers met bewaarde 18de-eeuwse deuren en links achteraan bewaard stucwerk.

• DRIESEN G., Bouwel. Benadering op het gebied van monumentenzorg, stedebouw en architectuur, Eindverhandeling Architectuur 1978-1979, p. 47-48.