Teksten van Winkelhuis in eclectische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4701

Winkelhuis in eclectische stijl ()

Winkelhuis in eclectische stijl op de hoek van Wijngaardstraat en Hoofdkerkstraat, gebouwd in opdracht van de weduwe Louis Van den Bossche-Schadde, naar een ontwerp door haar vader, de architect Joseph Schadde uit 1894. Deze overleed in december van datzelfde jaar, mogelijk nog voor de bouw voltooid was. Het vroegere pand op dit perceel was in het bezit van de apotheker Jean Schadde, die in 1875 een winkelpui liet aanbrengen.

Het winkelhuis Van den Bossche-Schadde behoort tot de allerlaatste ontwerpen van Joseph Schadde. Als provinciaal architect voor het arrondissement Mechelen van 1852 tot 1869 voerde deze tal van restauraties en uitbreidingswerken uit aan kerken, pastorieën, gemeentehuizen, scholen en weldadigheidsgebouwen, naast nieuwbouwprojecten als de neobyzantijnse Onze-Lieve-Vrouw-ten-Traankerk in Kalfort (gesloopt). Schadde combineerde zijn provinciaal ambt met een leeropdracht Antwerpse academie (1855-1894) en met een drukke privé-praktijk. Deze leverde opdrachten op in het hele land, waaronder tientallen kastelen in neogotische, neotraditionele en neo-Vlaamserenaissance-stijl. De architect ontwierp in de jaren 1860 in Antwerpen zijn meesterwerk de Handelsbeurs en de Leyszaal in het stadhuis, en in de jaren 1880 het station van Brugge (gesloopt). Met het postuum gerealiseerde Tolhuis sloot Joseph Schadde zijn rijke loopbaan af.

Afgeschuind hoekhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (nok loodrecht op de Wijngaardstraat, leien). De lijstgevel heeft een polychroom parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd door zwarte en gele baksteen voor speklagen, ontlastingsbogen, mozaïekpanelen met ruitmotief op de borstweringen, en het metopen-trigliefenpatroon van de fries. Van blauwe hardsteen is gebruik gemaakt van de geprofileerde plint, waterlijsten en cordonvormende lekdrempels. Nadrukkelijk horizontaal geleed legt de compositie de klemtoon op de hoektravee, die wordt gemarkeerd door een balkon met voluutconsoles en een gietijzeren borstwering. Deze vormt de middenas van een risaliet vormende gevelpartij. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van steekboogvensters. Een houten winkelpui met middenportaal in neo-Vlaamserenaissance-stijl strekt zich uit over de eerste drie traveeën. Deze bestaat uit ingdiepte pilasters met wortelmotieven en diamantkoppen, en een bewerkt entablement; de vroegere privé-inkom uiterst links is aangepast. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf en een mozaïekfries uit metselwerk, en een gekorniste houten kroonlijst, vormt de gevelbeëindiging. Oorspronkelijk flankeerden drie oeils-de-boeuf de dakkapel met klauwstukken en gebogen fronton van de hoektravee ̈(verdwenen).

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1894#1241 en 1875#74.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298881 (geraadpleegd op ).


Winkelhuis in eclectische stijl ()

Hoekhuis met afgeschuinde hoektravee, vier traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakvensters, gebouwd in 1894 naar ontwerp van architect Joseph Schadde in opdracht van weduwe Louis Van den Bossche-Schadde (dochter).

Rode baksteenbouw, verlevendigd met blauwe baksteen en natuursteen. Lijstgevel horizontaal gemarkeerd door doorgetrokken dorpels, kordons en bakstenen banden. Steekboogvensters.

Fraaie houten winkelpui met neorenaissance wortelmotieven. Boven de deur een rechthoekig balkon met ijzeren leuning.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1894#1241.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4701 (geraadpleegd op ).