Infirmerie van het begijnhof

Gemeente Herentals

is beschermd als monument Begijnhof: infirmerie

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Infirmerie van het begijnhof

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Begijnhof met omgeving

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Begijnhof van Herentals

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën in traditionele bak- en zandsteenstijl, van 1715 (zie jaarankers aan voorgevel en jaartal van witte steen aan achtergevel).

Verankerde lijstgevels met licht verhoogde begane grond, gecementeerde plint, bepleisterde banden en steigergaten. Rechthoekige vensters met geprofileerde negblokken, achtergevel met beluikte benedenvensters en bewaard kloosterkozijn. Hoger opgaande centrale travee met aan voorgevel getrapt dakvenster met overhoeks topstuk, korfboogluik en uurwerk, aan achtergevel tuitgeveltje met overhoeks topstuk, schouderstukken en korfboogluik. Barokke rondboogdeur in geprofileerde zandstenen omlijsting met imposten en sleutel onder gebogen waterlijst en grillig bovenlicht in zandsteenomlijsting. Achtergevel met dito deur in eenvoudige geprofileerde omlijsting met diamankopimposten en -sluitsteen onder rechthoekig bovenlicht.

Interieur met bewaarde balkenstructuur, vloeren en op benedenverdieping 18de-eeuwse stucplafonds; ingericht als begijnhofmuseum.

Achteraan laag verankerd bijgebouw onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), verankerde bakstenen lijstgevels met ritmerende lisenen en geprofileerde, beschilderde daklijst; korfboogpoorten en -doorgang.

Auteurs: Steyaert, Rita