Vrijstaande dokterswoning

Beschrijving

Alleenstaand landhuis in omhaagde tuin, in 1949 opgericht als dokterswoning naar ontwerp van de Lierse architect E. Van Ouytsel (gevelsteen); exacte kopie van "villa Clairbois" (1933) te Rambouillet nabij Parijs van architect L. Quételart (1888-1950), bekend door de vele landhuizen uit het interbellum in de badplaats Le Touquet in de hem kenmerkende "style touquettois moderne".

Complex geheel op U-vormige plattegrond onder gecombineerde pannen zadeldaken (nok loodrecht op en parallel aan de straat), bepleisterde en witbeschilderde baksteenbouw gekarakteriseerd door verspringende volumes, uitgewerkte schoorstenen, originele en gevarieerde muuropeningen met oorspronkelijk en blauw geschilderd houtwerk. Zuidelijke straatgevel met dubbele manke puntgevel, bordes, rondboogdeuren en op bovenverdieping centraal, overluifeld balkon en flankerende, driehoekig uitspringende en beluikte vensters op gelijkvormige sokkel bekleed met pannen.

Noordelijke tuingevel met achteruitspringende centrale ingangspartij met overluifelde rechthoekige deur, rechthoekige beluikte vensters en driehoekige dakkapellen, rechter puntgevel met originele combinatie van radvensters, links contrasterende bakstenen schoorsteenaanzet. Noordwestelijke travee met achteruitspringende rechthoekige deur onder brede puntgevel met pseudo-vakwerk. Lichte volume-aanpassing aan oostzijde door overdekken van de oorspronkelijk open pergola en aan westzijde door het inbrengen van een garage in de kelderverdieping.

Interieur met bewaarde parket en geometrisch stucwerk in het grote salon, oorspronkelijk kamerbrede haard uitgebroken voor ruimtewinning.

Door recente verkaveling ten noorden verkleinde tuin met oorspronkelijke duiventil.

• KLEIN R., Le Touquet Paris-Plage. La Côte d' Opale des années trente, Parijs, 1994, p. 93-128.