erfgoedobject

Vredegerecht

bouwkundig element
ID
47047
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47047

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vredegerecht
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Vredegerecht
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig Vredegerecht waarvan door een instorting bij renovatiewerken naar ontwerp van architect Van de Water in 1990 alleen de onderste geleding van de voorgevel behouden bleef.

Voormalige herenwoning van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw, met iets lagere en afwijkende eerste en tweede travee. Overigens bepleisterde en beschilderde lijstgevel met imitatievoegen op benedenverdieping en linkerrisaliet. Doorlopende arduinen puilijst als lekdrempel voor de bovenvensters, aflijnend geprofileerd kordon, blinde fries en kroonlijst op klossen. Rechthoekige poort tussen vernieuwde, hardstenen rechtstanden uitlopend op voluutconsles onder balkonplaat met gietijzeren leuning. Rechthoekige vensters, op bovenverdieping in geprofileerde omlijsting. Soortgelijke eerste travee met geprofileerde puilijst, doorlopende lekdrempels en panelen op penanten van bovenverdieping, kroonlijst met tandlijst.


Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Vredegerecht [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47047 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.