Vredegerecht

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Herentals
Deelgemeente Herentals
Straat Fraikinstraat
Locatie Fraikinstraat 7, Herentals (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Herentals (adrescontroles: 27-11-2006 - 27-11-2006).
  • Inventarisatie Herentals (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Vredegerecht

Deze bescherming is geldig sinds 11-09-1979.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Vredegerecht

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig Vredegerecht waarvan door een instorting bij renovatiewerken naar ontwerp van architect Van de Water in 1990 alleen de onderste geleding van de voorgevel behouden bleef.

Voormalige herenwoning van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw, met iets lagere en afwijkende eerste en tweede travee. Overigens bepleisterde en beschilderde lijstgevel met imitatievoegen op benedenverdieping en linkerrisaliet. Doorlopende arduinen puilijst als lekdrempel voor de bovenvensters, aflijnend geprofileerd kordon, blinde fries en kroonlijst op klossen. Rechthoekige poort tussen vernieuwde, hardstenen rechtstanden uitlopend op voluutconsles onder balkonplaat met gietijzeren leuning. Rechthoekige vensters, op bovenverdieping in geprofileerde omlijsting. Soortgelijke eerste travee met geprofileerde puilijst, doorlopende lekdrempels en panelen op penanten van bovenverdieping, kroonlijst met tandlijst.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Fraikinstraat

Fraikinstraat (Herentals)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.