erfgoedobject

Boerenkrijgmonument

bouwkundig element
ID
47055
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47055

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenkrijgmonument
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Stadhuis Herentals: buffer
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Boerenkrijgmonument van 1898, ter nagedachtenis van de slag bij Herentals (28 oktober 1798), naar ontwerp van Ernest Dieltiëns uitgevoerd door beeldhouwer F. Deckers en ornamentalisten Kerckx en Dupont.

Eclectisch monument met vermenging van stijlen en gebruik van diverse materialen als verwijzing naar de historische waarden waarvoor de plattelandsbevolking opkwam. Hardstenen sokkel met ronde, zandstenen zuil uitlopend in een neogotische bekroning met calvarie en arma Christi. Vóór de zuil beeld van een brigand met vlag en opgeheven hand. Op sokkel: "1798-1898/ aan de helden van den boerenkrijg" en achteraan de namen van de gemeenten betrokken bij de oprichting van het monument. Omringend ijzeren hek.

  • DE WILDE E.I., Boerenkrijgmonumenten van 1898, in M & L, XVIII/2, 1999, p. 6-23.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Boerenkrijgmonument [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47055 (Geraadpleegd op )