Postgebouw van 1912

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Postgebouw van 1912

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Stadhuis Herentals: buffer
    Deze aanduiding is geldig sinds

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Westzijde Grote Markt

Beschrijving

Voormalig postgebouw, sedert 1994 ingericht als eetcafé "De Posterijen" met reminiscenties aan de vroegere functie.

Enkelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen) in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van J. Baguet van 1912. Gecombineerde lijst- en puntgevel van baksteen met decoratief en constructief gebruik van natuursteen voor plint, banden, kordon, hoekstenen en waterlijsten. Rechts hoger opgaand risaliet van drie traveeën met trapgevel, gevelsteen "anno 1912" en wapenschild in top. Rechthoekige vensters, op bovenverdieping onder blind korfboogveld en gebogen waterlijst, tweede travee met gekoppelde drielichten en opschrift "posterijen". Korfboogdeur onder bolkozijn. Zijtrapgevel.

Interieur: houtstructuur gedragen door ijzeren I-balk op gietijzeren zuiltjes.

• Stadsarchief Herentals, Bouwaanvragen 1.778.511, 1910-1913.