Klooster Sint-Jozefkarmel met kapel

Gemeente Herentals

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Klooster Sint-Jozefkarmel met kapel

is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Stadhuis Herentals: buffer

Deze aanduiding is geldig sinds 04-12-1999.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Westzijde Grote Markt

Beschrijving

Sint-Jozefskarmel met klooster en kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Middelares; gevelaanpassingen en kapel met bouwaanvraag van 1925.

Sober dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) op houten kroonlijst met modillons. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen, bovenvensters op doorgetrokken arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur in arduinen entablementomlijsting.

Aansluitend eclectische kloosterkerk met neoromaanse reminiscenties, zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien). Bakstenen puntgevel met verdiept rondboogveld en klimmende rondboogfries. Rondboog- en radvensters. Rechthoekige deur onder rondboogveld met wapenschild. Bepleisterde en beschilderde zaalkerk van drie traveeën met koor van één rechte travee en apsis. Blinde rondboogarcaden en kruisribgewelven. Art-decogetinte biechtstoel.

• Stadsarchief Herentals, Bouwaanvragen 1.778.511, 1925.

Auteurs: Steyaert, Rita