Neoclassicistisch herenhuis

Gemeente Herentals

• Inventarisatie Herentals (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

is beschermd als monument Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Alleenstaand, neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder tentdak (kunstleien) op kadaster geregistreerd in 1880, volgens eigenaar naar ontwerp van architect Cox, mogelijk de Lierse stadsbouwmeester F.H. Cox.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een arduinen plint, gemarkeerd door hoeklisenen en middenrisaliet onder driehoekig fronton, horizontale accentuering door imitatievoegen, doorlopende lekdrempels, gelede puilijst, panelenfries en houten kroonlijst met tandlijst op klossen en gekoppelde consoles. Rechthoekige vensters, op bovenverdieping in geriemde omlijsting met oren en uitgewerkte sleutel. Rechthoekige deur in geprofileerde arduinen omlijsting. Zijgevels: links bezet met kunstleien en rechts gecementeerd. Voortuin afgesloten door ijzeren hek op gecementeerde sokkel.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Herentals, schetsen 1880/41.

Auteurs: Steyaert, Rita