Gemeentelijke jongensschool

Beschrijving

De gemeentelijke jongensschool werd in 1882 opgericht naar ontwerp van P.J. Taeymans en is sinds 1970 in gebruik als stedelijke muziekacademie.

Historiek

De gemeentelijke jongensschool werd volgens de gevelstenen in 1882 opgericht naar ontwerp (uit 1881) van P.J. Taeymans en is sinds 1970-1971 in gebruik als stedelijke muziekacademie.

Beschrijving

Het schoolgebouw bestaat uit een U-vormig grondplan met aan de straatzijde het hoofdvolume waarop aan de speelkoerzijde haaks twee klasvleugels aansluiten.

Het hoofdvolume bestaat uit een gecombineerde lijst- en trapgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) geritmeerd door pilasters met diamantkoppen, gebogen frontonnetje en bolornament. De baksteenbouw wordt verlevendigd met brede banden op een hoge natuurstenen onderbouw. Rechts bevindt zich een getrapt deurrisaliet met gebogen fronton, ingevuld met een Brugse travee met gemeentewapen in drielob en een rondboogdeur in een zware omlijsting met bekronend radvenster. Verder zijn er zijtuitgevels aanwezig.

Aan de achterzijde bevindt zich een overdekte gaanderij waarvan de originele gietijzeren zuilen, verankerd met metalen trekkers in de achtergevel, zijn bewaard.

Twee kleine bouwvolumes verbinden de hoofdvleugel met de klasvleugels en zijn opgevat als een baksteenbouw met tuitgevel, voorzien van een overhoeks topstuk op een witstenen geprofileerde kraagsteen, witstenen dekstenen en een cirkelvormig bovenlicht met originele invulling.

Twee identieke klasvleugels zijn opgetrokken in baksteen. De langsgevels worden gekenmerkt door grote vensteropeningen met vermoedelijk origineel schrijnwerk gevat in verdiepte steekboogvormige muurvlakken en bovenaan beëindigd door een bakstenen tandlijst. De getrapte kopgevel wordt getypeerd door decoratief uitgewerkte lisenen, baksteenpolychromie, ijzeren sierankers en witstenen afdekstenen en console.

De vrij gaaf bewaarde inkomhal is afgewerkt in eclectische stijl met classicerende inslag.

In een klasvleugel is de wand voorzien van een lambrisering met faïencetegels (figuratieve tegels in wit-blauw en witte in dambordpatroon en decoratieve boorden).

• Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, plannen 18, Herentals, dossier 1.
  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DA002352, Herentals en Grobbendonk (BRENDERS F., 2004).

Auteurs: Steyaert, Rita; Brenders, Francis