Teksten van Gemeentelijke jongensschool

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47074

Gemeentelijke jongensschool ()

De gemeentelijke jongensschool werd in 1882 opgericht naar ontwerp van P.J. Taeymans en is sinds 1970 in gebruik als stedelijke muziekacademie.

Historiek

De gemeentelijke jongensschool werd volgens de gevelstenen in 1882 opgericht naar ontwerp (uit 1881) van P.J. Taeymans en is sinds 1970-1971 in gebruik als stedelijke muziekacademie.

Beschrijving

Het schoolgebouw bestaat uit een U-vormig grondplan met aan de straatzijde het hoofdvolume waarop aan de speelkoerzijde haaks twee klasvleugels aansluiten.

Het hoofdvolume bestaat uit een gecombineerde lijst- en trapgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) geritmeerd door pilasters met diamantkoppen, gebogen frontonnetje en bolornament. De baksteenbouw wordt verlevendigd met brede banden op een hoge natuurstenen onderbouw. Rechts bevindt zich een getrapt deurrisaliet met gebogen fronton, ingevuld met een Brugse travee met gemeentewapen in drielob en een rondboogdeur in een zware omlijsting met bekronend radvenster. Verder zijn er zijtuitgevels aanwezig.

Aan de achterzijde bevindt zich een overdekte gaanderij waarvan de originele gietijzeren zuilen, verankerd met metalen trekkers in de achtergevel, zijn bewaard.

Twee kleine bouwvolumes verbinden de hoofdvleugel met de klasvleugels en zijn opgevat als een baksteenbouw met tuitgevel, voorzien van een overhoeks topstuk op een witstenen geprofileerde kraagsteen, witstenen dekstenen en een cirkelvormig bovenlicht met originele invulling.

Twee identieke klasvleugels zijn opgetrokken in baksteen. De langsgevels worden gekenmerkt door grote vensteropeningen met vermoedelijk origineel schrijnwerk gevat in verdiepte steekboogvormige muurvlakken en bovenaan beëindigd door een bakstenen tandlijst. De getrapte kopgevel wordt getypeerd door decoratief uitgewerkte lisenen, baksteenpolychromie, ijzeren sierankers en witstenen afdekstenen en console.

Interieur

De vrij gaaf bewaarde inkomhal is afgewerkt in eclectische stijl met classicerende inslag.

In een klasvleugel is de wand voorzien van een lambrisering met faïencetegels (figuratieve tegels in wit-blauw en witte in dambordpatroon en decoratieve boorden).

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, plannen 18, Herentals, dossier 1.
  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DA002352, Herentals en Grobbendonk (BRENDERS F., 2004).
  • www.toerismeherentals.be/archief-muziekacademie (geraadpleegd op 17 november 2014).

Auteurs:  Steyaert, Rita; Brenders, Francis
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Steyaert R. & Brenders F. 2014: Gemeentelijke jongensschool [online], https://id.erfgoed.net/teksten/165388 (geraadpleegd op ).


Gemeentelijke jongensschool ()

Volgens gevelstenen in 1882 opgericht als gemeentelijke jongensschool naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1881. Gecombineerde lijst- en trapgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) geritmeerd door pilasters met diamantkoppen, gebogen frontonnetje en bolornament.

Baksteenbouw met brede banden op een hoge natuurstenen onderbouw. Rechts getrapt deurrisaliet met gebogen fronton, Brugse travee met gemeentewapen in drielob; rondboogdeur in zware omlijsting met bekronend radvenster. Zijtuitgevels.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, plannen 18, Herentals, dossier 1.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Steyaert R. 2001: Gemeentelijke jongensschool [online], https://id.erfgoed.net/teksten/47074 (geraadpleegd op ).