erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID: 4708   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4708

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Diephuis met traditionele achtergevel in bak- en zandsteenbouw, dat in kern minstens opklimt tot de 17de eeuw. François E.C. Brans liet in 1845 de neoclassicistische lijstgevel heropbouwen. Uit het bouwdossier van deze ingreep vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het pand werd in de jaren 1950 verhoogd met een vierde bouwlaag.

Rijwoning met een lijstgevel van drie traveeën en oorspronkelijk drie, vandaag vier bouwlagen onder een plat dak. De bepleisterde en beschilderde opstand rust op een plint uit blauwe hardsteen. Oorspronkelijk flankeerde een klassiek houten winkelraam de rechthoekige inkomdeur, die in een hardstenen omlijsting is gevat. Registers van rechthoekige bovenvensters, achtereenvolgens op cordonvormende en individuele lekdrempels uit blauwe hardsteen; gietijzeren parapetten. Oorspronkelijk vormde een klassiek hoofdgestel de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en bovenvensters is bewaard. Achtergevel in bak- en zandsteenbouw, met een sterk verweerde top met getrapte contour.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1845#59.

Bron     : --
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4708 (Geraadpleegd op 26-02-2020)