Traditioneel hoekhuis gedateerd 1612

Straat Wijngaardstraat
Locatie Wijngaardstraat 22, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis van 1612

is beschermd als monument Traditioneel hoekhuis gedateerd 1612

Beschrijving

Hoekhuis van drie verdiepingen + insteekverdieping in traditionele bak- en zandsteenstijl, 1612 gedateerd door middel van jaarankers. Onlangs gedecapeerd en gerestaureerd. Muurankers, meestal met gekrulde spie.

Voorgevel: trapgevel van twee traveeën en pui van drie traveeën: aangepaste deur en benedenvensters met deels bewaarde stijlen. Bovenbouw belijnd met zandstenen speklagen ter hoogte van verschillende dorpels der voormalige kruiskozijnen, heden herleid tot rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels (19de eeuw), waterlijsten afgekapt, doch behouden hoek- en negblokken benevens enkele duimen. Tweeledige geveltop, eertijds duidelijk gemarkeerd door druiplijsten: rechthoekige luiken behielden hun waterlijsten en hun latei, geschraagd door karbeeltjes. Bekronend overhoeks topstuk.

Zijgevel: lijstgevel van drie traveeën, heden deels blind. Steigergaten onder de daklijst. Eveneens vernieuwde benedenvensters. Twee latere (?) klimmende dakkapellen.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet