Teksten van Traditioneel hoekhuis gedateerd 1612

Traditioneel hoekhuis gedateerd 1612 ()

Traditioneel diephuis op de hoek van Wijngaardstraat en Leeuw van Vlaanderenstraat, door jaarankers gedateerd 1612, van twee bij twee traveeën, drie bouwlagen en een insteekverdieping onder een zadeldak (nok loodrecht op de Wijngaardstraat, pannen). De ordonnantie van de begane grond werd in de 19de eeuw meermaals gewijzigd. Zo bracht de winkelier Jos Hubert Van Schoor in 1866 het centrale winkelraam van de voorgevel aan, en de aannemer Antonius Vander Straeten in 1873 het winkelraam van de zijgevel. Omstreeks 1975 werden de gevels gedecapeerd en hersteld.

De opstanden zijn opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen en een hoekketting, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie en jaarankers “1612”. Aan de Wijngaardstraat, trapgevel van zes treden met een schouderstuk en overhoeks topstuk. Aan de Leeuw van Vlaanderenstraat, lijstgevel met een gedichte middentravee, steigergaten, een kwarthol geprofileerde daklijst en twee klimmende dakkapellen. De pui en insteekverdieping met een hoekpost en schamppaal uit blauwe hardsteen, dragen de sporen van de opeenvolgende wijzigingen. Bewaarde, kwarthol geprofileerde negblokken in de middenas van beide gevelzijden, verder hardstenen posten, lateien en lekdrempels, aangevuld met baksteenmetselwerk. Op de bovenverdiepingen, verkleinende registers van vroegere kruiskozijnen, met kwartholle negblokken, tweedelige lateien en wigvormige ontlasting, aangepast en voorzien van hardstenen lekdrempels in de 19de eeuw. De tweeledige, oorspronkelijk door waterlijsten gelede geveltop, wordt geopend door twee verkleinende, luiken met kwartholle negblokken, het onderste met een latei op korbelen.

• Stadsarchief bouwdossiers 1838#248, 1846#409, 1866#574 en 1873#746.

Auteurs:  Braeken, Jo

Hoekhuis van drie verdiepingen + insteekverdieping in traditionele bak- en zandsteenstijl, 1612 gedateerd door middel van jaarankers. Onlangs gedecapeerd en gerestaureerd. Muurankers, meestal met gekrulde spie.

Voorgevel: trapgevel van twee traveeën en pui van drie traveeën: aangepaste deur en benedenvensters met deels bewaarde stijlen. Bovenbouw belijnd met zandstenen speklagen ter hoogte van verschillende dorpels der voormalige kruiskozijnen, heden herleid tot rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels (19de eeuw), waterlijsten afgekapt, doch behouden hoek- en negblokken benevens enkele duimen. Tweeledige geveltop, eertijds duidelijk gemarkeerd door druiplijsten: rechthoekige luiken behielden hun waterlijsten en hun latei, geschraagd door karbeeltjes. Bekronend overhoeks topstuk.

Zijgevel: lijstgevel van drie traveeën, heden deels blind. Steigergaten onder de daklijst. Eveneens vernieuwde benedenvensters. Twee latere (?) klimmende dakkapellen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek