erfgoedobject

Pastorie van de Sint-Waldetrudisparochie

bouwkundig element
ID
47096
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47096

Juridische gevolgen

Beschrijving

Van een vroegere pastorie bleven na de brand van 1746 enkele muren en de grote kelder bewaard, heropbouw in 1768 (zie deurwaaier); verhoging met bovenverdieping in 1844-1845, vergroot naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1888, herstellingswerken aan de gevels in 1907.

Half vrijstaand dubbelhuis op L-vormige plattegrond, zeven + vier traveeën en twee bouwlagen onder complex schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien), lager aanbouwsel achteraan.

Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevels, puilijst en borstwering met panelen onder de doorlopende lekdrempels van bovenverdieping, zijgevel met muurankers. Steekboogvensters in geprofileerde omlijsting, op bovenverdieping met sluitsteen en oren. Schouderboogdeur onder getoogd bovenlicht met ijzeren tracering en jaartal 1768 in kwarthol geprofileerde en beschilderde omlijsting. Verankerde bakstenen achtergevel met gelede architraaf en blinde fries.


Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie van de Sint-Waldetrudisparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47096 (Geraadpleegd op )