Teksten van Geheel van drie gekoppelde winkelhuizen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4710

Geheel van drie gekoppelde winkelhuizen ()

Geheel van drie gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl op de hoek van Oude Beurs en Wisselstraat, gebouwd in opdracht van de heer J.P. Heirman, naar een ontwerp door Joseph Winters-Teugels uit 1879. Van deze architect zijn in Antwerpen bouwprojecten geïdentificeerd uit de jaren 1877 tot 1888. Frans Jacqmain liet in 1924 het zadeldak van het afgeschuinde hoekpand door de Gebroeders A. en V. Mertens vervangen door een pseudo-mansarde.

Afgeschuind hoekhuis van zeven traveeën en twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde rijwoningen van elk twee traveeën, vier bouwlagen hoog, respectievelijk onder een pseudo-mansarde en zadeldaken. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels rustten oorspronkelijk op klassieke houten winkelpuien met een hoek- of zijportaal, pilasters en een entablement, vanaf een plint uit blauwe hardsteen. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, verrijkt met oren en vanaf cordonvormende lekdrempels op de eerste verdieping, op individuele lekdrempels en onderdorpels hogerop. Zijde Wisselstraat worden de traveeën per twee gebundeld; in de eerste travee tekent zich de traphal af, de derde travee onderscheidt zich door bredere vensters. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1879#529 en 1926#22998.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geheel van drie gekoppelde winkelhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203847 (geraadpleegd op ).


Drie woon- en winkelhuizen ()

Samen met Oude Beurs nummer 24, eenheidsbebouwing van drie woon- en winkelhuizen, in totaal elf traveeën breed en vier bouwlagen, in het vierde kwart van de 19de eeuw te dateren.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, met afgeschuinde hoektravee, geritmeerd door rechthoekige vensters in riemomlijsting, op de hoofdverdieping verrijkt met oren; lekdrempels met paneelversiering. Kroonlijst op klossen. Dakverdieping boven Oude Beurs nummer 24 en latere verbouwing van zadeldak. Houten winkelpuien.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geheel van drie gekoppelde winkelhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4710 (geraadpleegd op ).