De Tennen Pot

Straat Wolstraat

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Woning de Tennen Pot

omvat de bescherming als monument De Tennen Pot: ingangsomlijsting
gelegen te Wolstraat 7 (Antwerpen)

Beschrijving

Enkelhuis van vier traveeën en drie en een halve bouwlaag met lijstgevel (scherm-?). Muurankers. Rechthoekige vensters met lekdrempels en houten kroonlijst met tanden en modillons maken het 19de-eeuwse voorkomen, volgens bouwaanvraag van 1895 werd de trapgevel vervangen door lijstgevel naar ontwerp van Eug. Dieltiëns voor Vochten.

Merkwaardige behouden deuromlijsting van blauwe hardsteen, uitgevoerd in barokstijl en in het derde kwart van de 17de eeuw te dateren: geprofileerde en geblokte rondboog met cartouche sluitsteen op barokpilasters met volutenkapiteel en leeuwenkop; bovenlicht in geprofileerde omlijsting met grillig beloop onder gekorniste en gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden; cantonnerende vleugelstukken; roedeverdeling behouden, doch deur vernieuwd.

In 1921 was er een bouwaanvraag voor het plaatsen van een winkelraam op de begane grond, winkelraam naar ontwerp van Eug. en J. Dieltiëns voor G. Janssens.

Ook het interieur bewaarde verscheidene 17de-eeuwse elementen: moerbalken met sloffen (bekleed), zandstenen deuromlijsting en andere.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1895#565 en 1921#11823.

Auteurs: Braeken, Jo; Goossens, Miek & Plomteux, Greet