erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
47131
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47131

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis met grote omringende tuin op kadaster geregistreerd in 1886. Voormalige woning Van Aerschot horend bij de "Société Anonyme des Etablissements J. Van Aerschot", ijzergieterij en scheepsbouwwerf met droogdok in 1889 op "de Roest" in de nabijheid van het station opgericht door Jozef Van Aerschot, fabriek in 1912 verkocht aan de "Société Générale de Matériels d' Entrepreneurs-Usines Moser", in de volksmond "de Zaat", een fabriek van machines en installaties voor het vervaardigen en verwerken van beton; werkzaamheden gestaakt in 1986 en fabrieksgebouwen gesloopt.

Alleenstaand landhuis van drie traveeën en twee bouwlagen + souterrain onder overkragende, complexe bedaking (kunstleien), uit het vierde kwart van de 19de eeuw naar verluidt naar ontwerp van F. Truyman. Verspringende bakstenen lijst- en puntgevels op een hoge, schuin aflopende hardstenen onderbouw, aflijnende dubbele baksteenfries. Gebruik van arduin voor hoekblokken, lateien, lekdrempels en waterlijsten. Overwegend rechthoekige muuropeningen. Noordgevel met steektrap naar portiek als opengewerkte benedenverdieping van vierkante en verlaagde toren. Verdwenen erker aan zuidgevel.

Interieur met herstelde stucplafonds, marmeren schouwen en bewaarde deuren; kelderverdieping met troggewelven en faiencebetegeling.

In de tuin originele ronde duiventoren met vernieuwde top. Baksteenbouw met decoratief gebruik van gesinterde steen, brede cilindervormige basis onder ronde toren met uitkragend bovenstuk waarin duivengaten.

  • Gegevens verstrekt door de heer I. Herman.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Herentals, schetsen 1886/7 en 1889/3.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47131 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.