erfgoedobject

Afspanning Prinsenhof

bouwkundig element
ID
47166
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47166

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning Prinsenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Oude afspanning, "Prinsenhof", uit eind 18de - begin 19de eeuw. Bestaande uit een herberg en bijgebouwen als schuur (nok haaks op straat) en stallen (nok haaks op en parallel met straat), gegroepeerd rondom een aarden binnenplaats, zodat oorspronkelijk een nagenoeg gesloten complex van verankerde bakstenen gebouwen onder deels aaneengesloten en overkragende zadeldaken (Vlaamse pannen) werd gevormd. Het bakhuis dat gelegen was ten zuidoosten, parallel met de straat, werd gesloopt in de loop van het vierde kwart van de 20ste eeuw.

Herberg van acht traveeën en anderhalve bouwlaag; bepleisterde en beschilderde lijstgevel met aflijnende geprofileerde daklijst. De opkamers bevinden zich in de zuidoosthoek. Beluikte en betraliede, rechthoekige vensters. Interieur met bewaarde balkenstructuur, gelagkamers met haarden en kelder met bepleisterd tongewelf.

Bijgebouwen met overwegend rechthoekige muuropeningen onder houten latei, ten dele gewijzigd.


Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Afspanning Prinsenhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47166 (Geraadpleegd op 18-04-2021)