erfgoedobject

Gemeentehuis Herenthout

bouwkundig element
ID
47178
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47178

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neotraditioneel complex, opgetrokken in 1878 als onderwijzeressenwoning voor de aangrenzende school, naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1876, zie ook centrale gevelsteen. In de woning werd bovendien een lokaal voorzien voor de bewaarschool.

Centraal diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). Puntgevel met typisch neotraditionele elementen als speklagen, kruis- en kloosterkozijnen. Neogotische inslag door het gebruik van onder meer drielobmotieven. Links inkomportaal met Korinthische zuil. Lagere aanbouwsels links en rechts, haaks op het hoofdgebouw, met gelijkaardig uitzicht. Raadszaal met houten, neoclassicistische lambrisering en schouwmantel met afbeelding van Sint-Pieter en jaartal 1896.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Herenthout, schetsen 1878/11.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, plannen 18, Herenthout, dossiers 5, 7.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis Herenthout [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47178 (Geraadpleegd op 14-05-2021)