Gesticht L.J.J. Somers en Godshuis Isenbaert-De Boey

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Wolstraat
Locatie Wolstraat 31, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Godshuis Gesticht L.J.J. Somers

Deze bescherming is geldig sinds 17-07-1981.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Godshuis Gesticht L.J.J. Somers

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Geschiedenis

In 1928 samengevoegde godshuizen Isenbaerth en L.J.J. Somers. Godshuis Isenbaerth-De Boey, opgericht in de eerste helft van de 20ste eeuw voor zes vrouwen en negen echtparen, gevestigd in de gewezen woning Mathot. Instituut Somers met eenentwintig plaatsen voor echtparen en twee voor vrouwen, werd in 1895 opgericht door een gift van koopman Louis Jan Joseph Somers (1823-95) (L. J. J. Somers liet aan de stad twee huizen in de Wolstraat na, op voorwaarde dat er een liefdadige instelling werd gevestigd). Ongelukkige restauratie in 1992: wordt heden opgeknapt.

Beschrijving

Dubbelhuis in neoclassicistische stijl (tweede kwart van de 19de eeuw) met lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterd en beschilderd parement met arduinen sokkel en omlijstingen. Op eerste geleding imitatiebanden uitstralend boven de getraliede vensters, doorlopende platte puilijst. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met een ijzeren leuning op de tweede bouwlaag; middentravee geaccentueerd boven een gestrekte druiplijst. Op lagere bovenverdieping gelijksoortige vensters met lekdrempels op consoles. Bekronend hoofdgestel en gekorniste kordonlijst op klossen. Rechthoekige poort gevat in een licht geprofileerde arduinen omlijsting op neuten; hierboven opschrift "Gesticht L.J.J. Somers".

Achtergevel van drie bouwlagen en drie traveeën met bepleisterd en beschilderd parement, rechthoekige vensters met lekdrempels op consoles op de tweede bouwlaag en met paneelwerk op de bovenverdieping. Beglaasde vleugeldeur met metalen roeden. De achtergevel vormt de zuidgevel van een eerste vierkante binnenplaats, ten noorden hiervan ligt een tweede rechthoekige binnenplaats. Beide binnenplaatsen worden omringd door sterk vernieuwde gebouwen in traditionele bak- en zandsteenstijl van twee bouwlagen op een afgeschuinde natuurstenen plint, gemarkeerd door waterlijsten en doorlopende natuurstenen banden; steigergaten en muurankers. Gerestaureerde stenen kruiskozijnen in een zandstenen omlijsting met uitspringende boven- en tussendorpels en glas-in-lood-raam.

Eerste binnenplaats met aan westzijde een lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met twee getrapte dakkapellen van natuursteen. Begane grond met drielichtskozijn in eerste travee. Toegangsdeuren in tweede en vijfde travee, respectievelijk deur met recht middenkalf op consoles en dubbel bovenlicht en een segmentboogdeur met spiegelboogvormige waterlijst op consoles. In deze vleugel oude, eertijds met glas overdekte, binnenplaats, gelegen op het einde van een nu afgesloten brede gang (Wolstraat nummer 25-29): op begane grond een doorlopende galerij aan noordzijde en westzijde: arduinen geprofileerde rondbogen met diamantsluitsteen neerkomend op zes Toscaanse zuilen (17de eeuw).

In verlengde van de zuidgevel van de binnenkoer: bewaarde achtergevel van de oude woning (Wolstraat nummer 31) in een kleine, smalle gang van de westvleugel, bepleisterde en beschilderde puntgevel op schouderstukken (17de eeuw) van drie traveeën en twee verdiepingen; recente muuropeningen, in top nog oorspronkelijke rechthoekige vensters tussen verweerde waterlijsten.

Noordzijde van binnenplaats: lijstgevel van twee traveeën, met drielichtskozijnen in tweede travee Eerste travee met rondboogdoorgang omgeven door een geprofileerde waterlijst op gestrekte uiteinden.

Via deze doorgang komt men op een tweede binnenplaats waarvan eertijds het westelijk deel behoorde tot het godshuis Isenbaerth-De Boey en het oostelijk deel tot het Gesticht L.J.J Somers; beide delen waren tot 1928 van elkaar gescheiden door een muur.

Aan zuidzijde, naast rondboogpoort met geprofileerde natuurstenen waterlijst, links eindigend op een gestrekt uiteinde rechts neerkomend op een console, achterhuis van drie traveeën en twee verdiepingen met trapgevel van tien traveeën met overhoeks topstuk en top van natuursteen. In top rechthoekig luik met natuurstenen latei op consoles, flankerende rechthoekige vensters; hogerop kleiner rechthoekig luik met geprofileerde bovendorpel onder een takelsysteem.

Ten westen van de trapgevel, achtergevel van het godshuis Isenbaerth-De Boey, lijstgevel- van vier traveeën en drie bouwlagen met bepleisterd en beschilderd parement; rechthoekige vensters met lekdrempels op tweede en derde bouwlaag, gekorniste kroonlijst (19de eeuw, aanpassing van oude kern).

Oostvleugel van deze binnenplaats met lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met afgewolfde dakkapellen , onregelmatige travee-indeling met op begane grond rondboogdeur met sluitsteen in derde travee, omgeven door een geprofileerde zandstenen waterlijst op gestrekte uiteinden, bekronend ovaal bovenlicht.

Bron: Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1976

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Wolstraat

Wolstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.