erfgoedobject

Burgerhuis Rozenhof

bouwkundig element
ID
47182
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47182

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Rozenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; in 1914 ingetekend op het kadaster. Dubbelhuisopstand; bakstenen lijstgevel met typische verwerking van gekleurde baksteen voor muurbanden en rollagen; decoratieve tegelpanelen op de borstweringen en fries. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-latei en bepleisterde boogvelden met guirlandes en maskerkoppen; bovenvensters met ijzeren hekjes en later overluifelde deur. Klassiek hoofdgestel.

Haaks aansluitende dienstgebouwen van één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat), met gelijkaardig uitzicht. Een nagenoeg identiek ensemble met dezelfde naam werd geregistreerd in de Stationsstraat te Sint-Katelijne-Waver .

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Herenthout, schetsen 1914/6.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis Rozenhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47182 (Geraadpleegd op 13-05-2021)