Traditioneel diephuis met laatclassicistisch achterhuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "Mechelen" dat opklimt tot de 17de eeuw, en voor het eerst wordt vermeld in 1621. Het werd in de eerste helft van de 19de eeuw aangepast met een neoclassicistische lijstgevel. De heer Troye liet in 1886 de winkelpui aanbrengen naar een ontwerp door de architect Charles Seldenslach. Op de binnenplaats bevindt zich een laatclassicistisch achterhuis van omstreeks 1790.

Over de carrière van Charles Seldenslach, die valt te situeren tussen begin jaren 1860 en 1905, is nog maar weinig bekend. Tot zijn vroegste en meest opmerkelijke realisaties in neo-Vlaamserenaissance-stijl behoort het winkelpand Kennes uit 1879, op de hoek van Isabellalei en Sint-Vincentiusstraat. Deze stijl bleef hij minstens tot eind jaren 1890 toepassen, met name voor een aantal panden aan de kaaien van Schelde en Kattendijkdok. Voor andere ontwerpen maakte hij in dezelfde periode gebruik van een conventionele neoclassicistische stijl.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel is opgebouwd uit regelmatige registers van rechthoekige bovenvensters, haast vierkant op de tweede verdieping, met individuele lekdrempels; houten kroonlijst. Van de klassieke houten winkelpui met middenportaal en hardstenen plint, geflankeerd door de privé-inkom, rest enkel het entablement met een architraaf en kroonlijst op klossen en tandlijst; de bewerkte pilasters zijn verwijderd. Achtergevel: puntgevel met aandak.

Achterhuis. Merkwaardig, bepleisterd en beschilderd geveltje in laatclassicistische stijl te dateren omstreeks 1790. Volledig verbouwde benedenverdieping. De bovenverdieping wordt geopend door drielichtsvensters met deelzuiltjes en hoekpilasters. Dat van de hoge bel-etage is opgevat als een Serliana, geaccentueerd door een geprofileerde booglijst met voluutsleutel. De deelzuiltjes van beide drielichten onderscheiden zich door een teerlingkapiteel. Het klassieke hoofdgestel met een gelede architraaf en een rankwerkfries, wordt bekroond door driehoekig, houten fronton op modillons met acanthusblad.