Traditioneel diephuis met laatclassicistisch achterhuis

Straat Wolstraat

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Achterhuis

omvat de bescherming als monument Achterhuis: bovengevel
gelegen te Wolstraat 45 (Antwerpen)

Beschrijving

Traditioneel diephuis dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, en in de eerste helft van de 19de eeuw werd aangepast met een neoclassicistische lijstgevel. De heer Troye liet in 1886 de winkelpui aanbrengen naar een ontwerp door de architect Charles Seldenslach. Op de binnenplaats bevindt zich een laatclassicistisch achterhuis van omstreeks 1790.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel opgebouwd uit regelmatige registers van rechthoekige bovenvensters, haast vierkant op de tweede verdieping, met individuele lekdrempels; houten kroonlijst. Van de klassieke houten winkelpui met middenportaal en hardstenen plint, geflankeerd door de privé-inkom, rest enkel het entablement met architraaf en kroonlijst op klossen en tandlijst; de bewerkte pilasters zijn verwijderd.

Achterhuis: merkwaardig, bepleisterd geveltje of de resterende travee van een groter geheel in laatclassicistische stijl te dateren omstreeks 1790. Volledig verbouwde benedenverdieping. Bovenverdieping geopend in drielichtsvensters: op de bel-etage verwerkt tot Serliana met geprofileerde booglijst voorzien van een sleutel: merkwaardige deelzuiltjes met ruw (verweerd?) teerlingkapiteel. Fries met rankwerkdecoratie; driehoekig (houten) fronton op modillons met palmetten.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1886#316.

Auteurs: Braeken, Jo; Goossens, Miek & Plomteux, Greet