erfgoedobject

Herberg 't Schipke

bouwkundig element
ID: 47213   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47213

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herberg "'t Schipke", eertijds ook veerhuis, opklimmend tot het tweede kwart van de 19de eeuw. Achterin gelegen aan de Nete die de grens met Itegem vormt, en toegankelijk via een eikendreef.

Tot in de 19de eeuw was deze omgeving zeer moerassig en bijgevolg onbewoond. Door het uitvoeren van dijkwerken en de aanleg van afwateringsgrachten kwam hierin verandering; in 1844 kwam het Schipke voor het eerst voor op het kadaster. Vanaf 1900 herberg, veer en boerderij; in 1949 werd een voetbrug geplaatst met als gevolg dat het veer kort nadien werd afgeschaft.

Oorspronkelijke herberg van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de Nete, mechanische pannen). Bepleisterde lijstgevel met eenvoudige rechthoekige muuropeningen. Opkamer in zuidwestelijke hoek. Links aansluitende, tot taverne aangepaste bedrijfsruimte (schuur en stallen) van vier traveeën onder zadeldak. Licht getoogde vensters en rondboogdeurtjes.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Herenthout, schetsen 1844/5.
  • DRIJBOOMS F., Herenthout..., rustig verpozend in de Nete vallei, genietend van 'n borrel of pint... in 't Schipke, in Sandelyntje, 1986, III, nummer 2, p. 14-22.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herberg 't Schipke [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47213 (Geraadpleegd op 15-09-2019)