Teksten van Monument voor de gesneuvelden

Monument voor de gesneuvelden ()

Het monument voor de gesneuvelden is gelegen te midden van een omhaagd, driehoekig perk, omzoomd met linden.

Historiek

Het betreft een monument van 1923 ter herinnering aan de tijdens de Eerste Wereldoorlog veertien gesneuvelde inwoners van Herenthout. Het monument was aanvankelijk gelegen op de Markt, werd nadien verplaatst en op 11 november 1993 ingehuldigd op de huidige locatie met aangepaste naamgeving: Vredesplein. Ook de namen van de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog werden op het monument aangebracht. In de voet van het standbeeld werd een perkament ingemetseld met de datum en de reden van de verplaatsing. Het monument werd verwezenlijkt door de firma Rombaux – Roland Ecaussinnes, van Edouard Rombaux en zijn vrouw Sylvie Roland.

Beschrijving

Het monument bestaat uit een hoge hardstenen sokkel met opschrift “HULDE/ AAN ONZE/ GESNEUVELDEN” en inscriptie Rombaux – Roland Ecaussinnes. Vooraan op de getrapte sokkel is een kruis en een bronzen palmtak aangebracht. Op de sokkel staat een beeld van een soldaat in uniform met een laurierkrans in de opgeheven rechterhand en een wapenstok in de linkerhand; de rechtervoet staat op de vuurmond van een kanon.

Het monument staat op een omhaagd, met gras begroeid en door bomen omzoomd driehoekig plein waarop een gekasseid en met een lage haag afgelijnd pad naar het beeld loopt.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.001/10000/2530.1, Oorlogsmonumenten in de provincie Antwerpen.
Auteurs:  Steyaert, Rita

Monument voor de gesneuvelden, gelegen te midden van een omhaagd, driehoekig perk, omzoomd met linden. Ingehuldigd in 1923. Tot 1993 bevond dit gedenkteken zich op de Markt. Zegevierend soldaat van brons op arduinen sokkel met inscriptie "Rombaux Roland/ Ecaussinnes".

Auteurs:  Kennes, Hilde