Uilenbergkapel

• is aangeduid als beschermd monument Uilenbergkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Uilenbergkapel

• is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Uilenbergkapel met omgeving

Beschrijving

"Uilenbergkapel", modo "Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van zeven smarten", ingewijd in 1704, gelegen op een lichte verhevenheid te midden van een kruispunt en toegankelijk via een lindedreef; omringende linden. De plaatselijke verering van Onze-Lieve-Vrouw klimt op tot circa 1640; een eerste kapel dateert van circa 1670 en werd in 1704 vervangen door de huidige.

Eenvoudig, bepleisterd en witgeschilderd zaalkerkje op gepikte plint; rechthoekige plattegrond met schip van vier traveeën en driezijdige koor, onder leien zadeldak met zeszijdige dakruiter. Westelijke puntgevel met rondboogdeur in beraapte omlijsting met bekronend kruis, hogerop geschilderd jaartal 1640. Noord- en zuidgevels geritmeerd door steunberen waartussen getoogde vensters met ruitvormige, ijzeren roedeverdeling. Tegen het koor 17de-eeuwse piëta in classicistische nis met geschilderd Mariamonogram onderaan. Bepleisterd en beschilderd interieur met tongewelf en rode tegelvloer; deels gemarmerd houten altaar met kopie door L. Bosmans van het voormalige altaarstuk "De Kruisafname", 16de eeuw, Vlaamse school (gestolen in 1974).

• GEUKENS S., De kapel van de Uilenberg Onze Lieve Vrouw van 7 smarten, in Sandelyntje, 1983, I, nummer 2, p. 56-61.
  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Antwerpen, Kanton Herentals, Brussel-Antwerpen, 1977, p. 31.
  • Uilenbergkapel te Herenthout 300 jaar oud, in Toerisme Provincie Antwerpen, 1970, XVI, nummer 6, p. 88, 91.