Klein Brantijzer

Straat Wolstraat

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Klein Brantijzer

omvat de bescherming als monument Klein Brantijzer: ingangsomlijsting
gelegen te Wolstraat 4 (Antwerpen)

Beschrijving

Gecementeerde en verankerde lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige vensters met lekdrempels, op de tweede verdieping verrijkt met gietijzeren leuningen (19de eeuw).

Begane grond recentelijk verbouwd voor winkelpuien en bekleed met geglazuurde tegels; behouden merkwaardige blauw hardstenen poortomlijsting in rococostijl en in het tweede tot derde kwart van de 18de eeuw te dateren: rondboog gevat in geprofileerde spiegelboogomlijsting voorzien van rocaillesluitsteen, imposten en neuten; schachten verdiept met panelen; rocaillewerk in de zwikken; gestrekte waterlijst, licht gewelfd boven de sleutel.

Binnenplaats met bepleisterde en beschilderde muren, heden in twee gesplitst door een hoge bakstenen muur. Overblijfselen van een lusthof uit het derde kwart van de 19de eeuw: drie meer dan levensgrote mythologische beelden; Mercurius op sokkel, tussen twee gedrapeerde vrouwenfiguren in nissen, beide op voetstuk 1865 gedateerd. Gezicht op de bovenverdieping van de achtergevel, helemaal beglaasd tussen Toscaanse pilasters en eveneens in het derde kwart van de 19de eeuw te dateren.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet