Onze-Lieve-Vrouw ten Troostkapel

Gemeente Herentals

• Adrescontrole Herentals (adrescontroles: 27-11-2006 - 27-11-2006).
  • Inventarisatie Herentals (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

is beschermd als monument Onze-Lieve-Vrouw ten Troostkapel

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouw-ten-Troostkapel

Beschrijving

Kapel omgeven door lindebomen en gelegen naast de ingang van het kerkhof met cirkelvormige aanleg. Rechthoekige kapel met halfronde sluiting onder leien zadeldak (nok parallel aan de straat), van 1645 (zie gevelsteen).

Beraapte lijst- en puntgevels op gepikte plint, geprofileerde daklijst en twee steunberen. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting en radvensters. Voorgevel met muurankers en gevelsteen "onse li/ vrawe/ ten troist/ 1645". Interieur met zwart/rode tegelvloer en blauw geschilderd tongewelf met gouden sterren. Beschilderd houten altaar met segmentboognis en gekoppelde Korintische zuiltjes onder hoofdgestel en bekroning met stralenkrans en mariamonogram, houten beeld.

Auteurs: Steyaert, Rita