Laatclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Laatclassicistisch burgerhuis op de hoek van Wolstraat en Moriaanstraatje, volgens de bouwaanvraag uit 1803 gebouwd door F.G. Van Bouwel en J.C. Van der Heyden. De smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie van de zijgevel en de achterbouw, wijzen op een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw. Het pand werd al in 1549 vermeld onder de naam "Slang en Zwaan". F. De Wolf-Schaefels verving in 1865 het schrijnwerk van de koetspoort.

Hoekhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (nok parallel aan de straat, pannen). Hierbij sluit een L-vormige achterbouw aan, eveneens vier traveeën breed en drie bouwlagen hoog. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel aan de Wolstraat rust op een plint uit blauwe hardsteen, met aangepaste, getraliede keldermonden en een houten kelderluik rechts. Regelmatig van ordonnantieschema, is de opstand opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters in hardstenen omlijstingen met kwarthol geprofileerde dagkanten en korte lekdrempels. De rechthoekige koetspoort is gevat in eenzelfde omlijsting met neuten, imposten en een gestrekte waterlijst. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, een vlakke fries en een geprofileerde, houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Houten vleugeldeur en vensters. Bij de nagenoeg blinde, bepleisterde en beschilderde zijgevel waarin de enkel de traphal zich aftekent, sluit de traditionele achterbouw aan, met in de 19de eeuw aangepaste, rechthoekige vensters op lekdrempels.

Het tweetalige, hardstenen straatnaambord uit de 19de eeuw op de hoek draagt de inscriptie: "S.I./ WOL STRAET/ RUE DE LAINE".

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 838#56 en 1865#712.