erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
47262
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47262

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaande villa van één tot twee bouwlagen en onregelmatige travee-indeling, van 1883 (zie jaartal van gesinterde steen in voorgevel, op kadaster geregistreerd in 1884) met omringende en omhaagde tuin.

Verspringende baksteenvolumes onder een complexe, overkragende leien bedaking; arduinen puilijst op getande baksteenfries. Rechthoekige vensters met uitgespaarde bovenhoeken. Aan de de Ghellincklaan: verhoogde ingang met rondboogdeur onder luifel op zuil. Aan voorgevel: hoeknissen met beelden van Onze-Lieve-Vrouw en Heilige Jozef.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Noorderwijk, schetsen 1884/2.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  :

Aanvullende informatie

De woning werd gebouwd in opdracht van Hélène T'Serclaes als onderkomen voor haar aalmoezenier Norbertus Thiels die na de dood van Hélène kapelaan werd in Noorderwijk. Het betreft een vrij trouwe kopie van de aalmoezenierswoning voor Thiels die Hélène en Delphine 18 jaar eerder lieten bouwen in Westmeerbeek, waar ze toen verbleven.

  • Informatie verkregen van M. Van Raemdonck (30 juli 2019).
Auteurs : Kennes, Hilde
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47262 (Geraadpleegd op )