Neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. De aannemer Louis Jean De Ridder verbouwde in 1886 de begane grond tot de huidige winkelpui.
De bepleisterde en beschilderde lijstgevel is opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters op cordonvormende lekdrempels uit blauwe hardsteen met onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, een vlakke fries en een geprofileerde, houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. De rijk bewerkte, klassieke houten winkelpui met zijportaal, rust op een geprofileerde, hardstenen plint. Deze is samengesteld uit pilasters en een hoofdgestel met panelen in de fries en een kroonlijst op klossen, tandlijst en voluutconsoles.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298932 (geraadpleegd op ).
In een overigens eenvoudige, gecementeerde gevel van drie traveeën en drie bouwlagen met gekoppelde rechthoekige vensters op doorlopende lekdrempels: fraaie houten winkelpui van het "klassiek" type; volgens bouwaanvraag van 1886 in opdracht van L. De Ridder.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Neoclassicistisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4727 (geraadpleegd op ).