Vakwerkhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vakwerkhoeve

• is aangeduid als beschermd monument Vakwerkhoeve

Beschrijving

Hoeve in vakwerk bestaande uit een woonhuis met stal, onmiddellijk aan de straat gelegen, en een dienstgebouw op het erf.

Op het kadaster werd het gebouw ingetekend in 1853 en werd het volume gewijzigd vóór 1871.

Beschrijving

Het alleenstaand breedhuis van één bouwlaag onder zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat is bedekt met stro, riet en golfplaten.

Het woonhuis met stal onder hetzelfde dak is opgetrokken in geleemde vakwerkbouw op een gepikte plint, waarvan het houten geraamte, de balkenroosteringen en het dakgebint - op het moment van bescherming (2002)- vrij intact zijn bewaard. Het leemwerk werd toen al plaatselijk hersteld en de straatgevel gedeeltelijk gerenoveerd waarbij gebruik werd gemaakt van een afwerking in cementpleister en het schrijnwerk in de rechthoekige muuropeningen werd vernieuwd. Een lagere aanbouw onder lessenaarsdak bevindt zich tegen de achtergevel.

In het interieur zijn de indeling en de typische elementen zoals haard met bakoven, 'huis' en 'kamer', kelder, opkamer, authentiek binnenschrijnwerk, moer- en kinderbalken en lemen fragmenteringswanden bewaard. Op het moment van bescherming (2002) leek het houtskelet de visu bouwfysisch in goede staat, het leemwerk was plaatselijk gedegradeerd, waardoor het vitswerk zichtbaar was geworden. De dakbedekking in stro en riet was in slechte staat.

Het dienstgebouw (wagenberg) in geleemde vakwerkbouw bevindt zich onder een zadeldak, bedekt met pannen. De top van de kopgevel is bekleed met stro, gevat in een gevlochten latwerk. De stijlen met uitstekende ankerbalkkoppen, vroeger verdoken zijn aan de buitenzijde vrijgekomen. Aan de binnenzijde zijn de wanden niet afgewerkt en is de constructieve opbouw zichtbaar. De binnenruimte wordt gefragmenteerd door wanden, opgebouwd uit stijl- en regelwerk, opgevuld met vitswerk van gevlochten twijgen. Een lagere houten aanbouw onder een lessenaarsdak (golfplaten) staat tegen de kopgevel.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Noorderwijk, schetsen 1853/4 en 1871/25.
  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DA002340, Geleemde vakwerkbouw in de kantons Heist-op-den-Berg, Herentals en Westerlo (THIELS N., 2002).

Auteurs: Thiels, Nancy; Steyaert, Rita

De hoeve werd gerestaureerd en voorzien van een rieten bedaking.