Kapel van Onze-Lieve-Vrouw op 't Zand

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Herentals
Deelgemeente Noorderwijk
Straat Zandkapelweg
Locatie Zandkapelweg 17, Herentals (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Herentals (adrescontroles: 27-11-2006 - 27-11-2006).
  • Inventarisatie Herentals (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Kapel Onze-Lieve-Vrouw op het Zand

Deze bescherming is geldig sinds 28-03-1956.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel van Onze-Lieve-Vrouw op 't Zand

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Barokkapel van 1667-1677 opgericht ter plaatse van de vindplaats van een Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Rechthoekige kapel van vier traveeën met driezijdige sluiting en lagere sacristie ten zuidoosten, gelegen op een grosso modo driehoekig, met lindebomen beplant en iets hoger gelegen pleintje. Gerenoveerd in 1992-1995 onder leiding van architecten P. Bellemans en R. Steenmeijer.

Kapel van baksteen met gebruik van zandsteen voor onder meer speklagen en steigergaten, overkragend leien zadeldak met zeszijdige dakruiter. Ritmerende versneden steunberen waartussen segmentboogvensters in zandstenen omlijsting met waterlijst en sluitsteen. Westelijke klokgevel met zandstenen pilasters onder hoofdgestel. Topgevel met decoratieve zandstenen tracering en bekronend Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Rondboogdeur in zandstenen omlijsting met vernieuwde imposten en waterlijst. Bepleisterd en beschilderd interieur met cassettengewelf en in koor Christus- en Mariamonogrammen; trekankers en zwart-rode tegelvloer. Recente glas-in-loodramen.

Mobilair

Geschilderd paneel van offerblok (17de eeuw), altaarstuk De geboorte van Christus door A. De Ghellinck d' Elseghem (1880). Beeld zogenaamd Onze-Lieve-Vrouw op 't Zand van geschilderd hout (16de eeuw). Portiekaltaar van gemarmerd hout (midden 17de eeuw). Eiken communiebank (1769) verwerkt in altaar. Eiken doksaal (tweede helft 17de eeuw). Eiken sacristiekast van 1652, vernieuwd in 1902.

  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Herentals, Brussel-Antwerpen, 1977, p. 39.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Noorderwijk

Noorderwijk (Herentals)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.