Teksten van Traditioneel diephuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4731

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis oorspronkelijk met trapgevel, van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de 17de eeuw. Petronella Van Wijngaerden, echtgenote van de winkelier Jean Baptiste Jacops, liet in 1843 op de bovenverdiepingen hardstenen lekdrempels toevoegen, en de druiplijsten van de vroegere kruiskozijnen evenals de waterlijst die de geveltop markeerde afkappen. Gisthandelaar Jean Giebens paste in 1856 de pui aan tot de huidige vorm, vermoedelijk met behoud van de bestaande posten; H. Giebens voegde in 1859 vandaag verdwenen houten winkelramen toe. In opdracht van juffrouw C. Giebens verwijderde de architect Paul Van Glabbeek in 1894 de getrapte geveltop met een rondboogluik, en voegde de kroonlijst toe.

De gecementeerde en beschilderde lijstgevel is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Kwarthol geprofileerde posten uit blauwe hardsteen mogelijk te dateren in de tweede helft van de 18de eeuw vormen de pui, waarvan de indeling is gewijzigd en de plint toegevoegd in 1856. Registers van rechthoekige bovenvensters in verkleinende ordonnantie, vroegere kruiskozijnen met in 1843 toegevoegde, hardstenen lekdrempels. De houten kroonlijst met klossen en tandlijst uit 1894 vormt de gevelbeëindiging. Gietijzeren voetschraper.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1843#215, 1856#424, 1859#652 en 1894#548.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204178 (geraadpleegd op ).


Stadswoning ()

Diephuis van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder afgesnuit zadeldak, in kern uit de tweede helft van de 16de eeuw of de 17de eeuw.

Aangepaste, gecementeerde en witgeschilderde lijstgevel met behouden muurankers met krul en spie. Begane grond van drie traveeën; muuropeningen in arduinen omlijsting, vensters gedeeltelijk kwarthol geprofileerd. Bovenbouw met rechthoekige vensters, toegevoegde arduinen lekdrempels (19de eeuw).

Houten kroonlijst met tanden en klossen vervangt de oorspronkelijke top.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4731 (geraadpleegd op ).