Herenhuis Huis Dierckx

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Huis Dierckx

Beschrijving

Herenhuis met bijhorende bedrijfsgebouwen (aanvankelijk graanschuren, later paardenstallen) opgericht in de eerste helft van de 19de eeuw door de familie Vissers.

Complex van drie + vijf + vier traveeën en één tot twee bouwlagen onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen en kunstleien). Eertijds bepleisterde en beschilderde, heden ontpleisterde centrale lijstgevel met dubbelhuisopstand van baksteen met verwerking van gesinterde steen voor de fries met panelen, lange muurankers en arduinen puilijst. Rechthoekige muuropeningen, beluikte benedenvensters en deur in hardstenen omlijsting onder waterlijst op gegroefde consoles. Aansluitend rechts lagere aangepaste lijstgevel met verwerking van gesinterde steen voor de pui, rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken. Links voormalig bedrijfsgedeelte met boogfries van gesinterde steen, korfboogpoorten.

Auteurs: Steyaert, Rita