Gemeentelijke lagere school

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Kasterlee
Deelgemeente Kasterlee
Straat Mgr. Heylenstraat
Locatie Mgr. Heylenstraat 24, Kasterlee (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kasterlee (adrescontroles: 01-02-2007 - 01-02-2007).
  • Inventarisatie Kasterlee (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentelijke lagere school

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Complex van vijf + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), eerste gebouwen opgericht in 1906, onder meer klooster naar ontwerp van architect J. Van den Plas, latere uitbreidingen naar ontwerp van F. Mertens, V. Van Roey, J. Schellekens, Van den Daele en Levrier.

Eenvoudige bakstenen lijstgevels met aflijnende baksteenfriezen, banden van gesinterde steen en steekboogvormige muuropeningen. Vijf eerste traveeën met latere bovenverdieping (zie bouwnaad). Rechts aansluitend complex uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

  • 1906-1981. Ontstaan en opgang van de kloosterschool in de gemeente Kasterlee, in Heemkundige Kring Kasterlee-Lichtaart-Tielen, 1981.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kasterlee

Kasterlee (Kasterlee)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.