Pastorie Sint-Willibrordusparochie

Gemeente Kasterlee

• Adrescontrole Kasterlee (adrescontroles: 01-02-2007 - 01-02-2007).
  • Inventarisatie Kasterlee (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

is beschermd als monument Pastorie Sint-Willibrordusparochie

Beschrijving

Voormalige pastorie, heden bibliotheek en ontmoetingscentrum, opgetrokken tussen 1738 en 1744 na de verwoesting van de vroegere pastorie tijdens de dorpsbrand van 1735. Verbouwingswerken circa 1913 en in jaren 1950 (aanpassing van linker aanbouwsel tot garage), restauratiewerken naar ontwerp van architectenbureau P. Gevers in 1991-1994.

Alleenstaand dubbelhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met aandaken, centrale dakkapel tussen voluten, bekronend driehoekig fronton. Verankerde bakstenen lijstgevels met bepleisterde kwartholle daklijst. Segmentboogvormige muuropeningen in arduinen omlijsting met sluitsteen, beluikte vensters. Beraapte zijtuitgevels.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huivesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, dossier A/0248.

Auteurs: Steyaert, Rita